of ‘Het groot verlangen naar een boom’
Het wandelen door nieuwbouwwijken leert, naast heel veel andere zaken, dat het ‘idee’ boom, intens leeft onder feitelijk alle lagen van de bevolking. Er is vrijwel geen (voor)tuin te vinden, hoe klein ook, waar niet een boom is geplant. Vaak gaat dit planten met veel liefde en zorg gepaard. Soms is er minder omzichtig te werk gegaan, maar in vrijwel alle gevallen lijkt er weinig besef te zijn van maat en schaal en de groeikracht van bomen, en al helemaal niet van geschiktheid van een soort voor locatie of grondsoort. Bovendien staan veel bomen te dicht op de gevel.
Bomen als sociaal sculptuur. Voorstel voor een kunstwerk voor de nieuwbouwwijk ‘Woud’ in Leesten-Oost, Zutphen.
Opmerkenswaardig is dat de bestaande (gemeentelijke) bomen kennelijk niet het verlangen naar een boom, of het uitzicht daarop, bevredigen. Het heeft er op zijn minst de schijn van dat iedere eigenaar een ‘eigen’ boom wenst te planten.In dit licht ontstond ons plan om de stedenbouwkundige voorwaarden te creëren waarbij het mogelijk wordt dat per kavel, op individuele wijze, gekozen kan worden voor een boom(soort). In het verlengde daarvan rijzen uiteraard vragen over verantwoordelijkheid en onderhoud, de grenzen van privaat eigendom en publiek domein. In onze plannen voor de wijk Woud in Leesten-Oost (Gemeente Zutphen) komen al deze zaken aan de orde.
Het ontwerp is na aanvankelijk enthousiasme door vrijwel alle betrokken partijenen – en goedkeuring door de raad – in de fase naar een definitief ontwerp stukgelopen op verschillen van inzicht tussen betrokken stedenbouwkundigen van Kuiper Compagnons (die het stedenbouwkundig plan voor de Leesten-Oost tekenden) en Atelier Veldwerk. Wij, de kunstenaars, bleken minder gezag te hebben en trokken aan het kortste eind.zie ook: Projecten > Het groot verlangen naar een boom
Opdrachtgever: Gemeente Zutphen
___________________________________________________________________________Téléchargements/liens: