Omschrijving:
Herinrichting van openbare ruimte noord-oeverLocatie:
Noord-oever stadsbrug ‘De Oversteek’ over de rivier De Waal bij Lent, NijmegenProject datum:
oplevering 2014 (September 21, Market Garden 70 jarige herdenking)Type opdracht:
Gebiedsstudie en inrichtingsplanStatus:
gerealiseerdIn opdracht van:
Gemeente NijmegenMet als uitgangspunt een bestaand oorlogsmonument is een heldere en goed leesbare ruimte gecreëerd. Het dijklandschap wordt gewaarborgd en er is plaats voor herdenking en ceremonies zonder de infrastructuur te hypothekeren.
Directe aanleiding van het onderzoek van landschap en inrichtingselementen van de dijk ter hoogte van Lent was de aanlanding van op dat moment in aanbouw zijnde nieuwe brug de Oversteek. De culturele analyse van Atelier Veldwerk leidde tot een aantal conclusies die gedeeld werden door de gemeente Nijmegen
Belangrijk element was het Waalmonument, een sculptuur van de hand van beeldhouwer Marius van Beek, opgericht ter herdenking van de geallieerde oversteek van 1944. Dit monument kwam er in 1984 op initiatief van enkele inwoners van Lent die de gevolgen van de bezetting aan den lijve hadden ondervonden en de moedige bevrijders nog eens nadrukkelijk wilden eren.
Het oorspronkelijke kunstwerk bestond uit twee uit het gras oprijzende zuilen met ingegraveerde teksten. In de loop der tijd en naar behoefte van de gebruikers werden verschillende elementen toegevoegd, zonder ontwerp of plan. In eerste instantie was dat de naamplaat, waarop de namen van de bij de actie gesneuvelde militairen zijn te lezen. Later zijn vlaggenstokhouders, bestrating, bank, plantenbak, vuilnisbak en paaltjes toegevoegd. Het monument als kunstwerk werd allengs onderdeel van een niet al te precies vormgegeven herdenkingsplek.
In ons ontwerp worden monument (kunstwerk) en ceremoniële plaats (voorzieningen) afzonderlijk ruimtelijk gedefinieërd. Tevens wordt een relatie gelegd met het landschap en de nieuwe brug.
De herinrichting van de openbare ruimte ter plaatse doet recht aan het originele kunstwerk, maakt de plek tot een leesbaar monument en biedt ruimte voor zowel intieme als grotere ceremonies.
Alle betrokken partijen werden meermaals gehoord, het definitief ontwerp is in nauwe samenwerking tot stand gekomen.
Met dank aan:
C. Poulissen, Ney/Poulissen architecture & engineeringDownloads en links:
- – Monument De Oversteek in de toekomst (pdf)
- – Naar Een Integrale Ontwerp Praktijk (pdf)
- – Website Marius van Beek